Земя в Кранево е била продадена на безценица от областния

...
 Земя в Кранево е била продадена на безценица от областния
Коментари Харесай

Марешки алармира: Земя край Варна се продава на безценица

 Земя в Кранево е била продадена на безценица от регионалния шеф на общински консултант, и двамата от Вътрешна македонска революционна организация. Това съобщи Веселин Марешки, оповестява bTVnews.

Закупеният терен е малко над 900 квадратни метра и се намира при започване на село Кранево, на основния път от „ Албена ” за Варна.

„ Занимавам се с търговия. Имах капиталови планове, потеглих да диря имот за насърчаване на бизнес, по-точно складова база. Изключвам всевъзможни хотели, заведения за хранене, изрично държа да бъда свестен, че става дума единствено за склад ”, акцентира Ивелин Ройдев. 

След инспекция в кадастъра вижда, че при започване на селото, в някогашния икономически двор на към този момент закритата земеделска кооперация, има имот държавна благосъстоятелност.

„ Заинтересувах се каква е процедурата. Подадох заявление с капиталово желание, с всичко, цялата процедура и в резултат към този момент на моето заявление или моя интерес се оповестил търг ”, добави Ройдев. 

Търгът е извършен на 19 декември предходната година. А първичната цена е 8045 лв. без Данък добавена стойност. Според регионалния шеф на Добрич Красимир Кирилов цената не е занижена и е избрана по закон.

„ Съгласно член 88 от правилника за използване на Закона за държавна благосъстоятелност е указано, че при осъществяване на търгове за продажба на парцел, държавна благосъстоятелност, първичната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, която би трябвало да е настояща все още на продажбата, увеличена с 10 на 100. Първоначалната данъчна оценка, за която имаме уверение от община Балчик, е за 7313,10 лв. ”, разясни Кирилов.

Според адвокати обаче началната цена е трябвало да бъде избрана от оценител. Подобна оценка в администрацията не е правена. „ По-скоро би трябвало да се обърнем към член 43 от Закона за държавната благосъстоятелност, където се показва, че когато страната се разпорежда с парцели частна държавна благосъстоятелност, се взема под внимание оценката на лицензиран оценител ”, съобщи юрист Милко Пенчев. 

Двама са претендентите, които се явяват на търга – Ройдев и компания от Пловдив.

„ Печели физическото лице със сума от 11 999 лв., а другото лице е предложило сума от 9239 лв. ”, съобщи регионалният шеф. 

Така Ройдев печели търга с цена близо 13 лв. на квадратен метър.

„ Предлагането за урегулирани имоти с ПУБ в село Кранево е на цени от 25 евро за квадратен метър. Но действително на какви цени се реализират покупко-продажби, нямам информация ”, сподели Галин Димитров, съветник в организация за недвижими парцели в Балчик. 

Спечелилият търга Ройдев е общински консултант в Балчик, определен от Вътрешна македонска революционна организация, и е съпартиец на регионалния шеф. И двамата са безапелационни, че сделки сред тях не е имало.

„ Аз не дефинирам цената. Заради самия факт, че аз излизам с името си, че съм играл с името си, не с прикрити и подставени лица, смятам, че дотук всичко е било изцяло обикновено и законно ”, безапелационен е Ройдев.

„ Нямаме оказан никакъв напън, нито имаме някакви ангажименти. Самата цена е образувана на база закона и не може да бъде по-ниска ”, уточни и регионалният шеф Красимир Кирилов.

Преди 5 години прилежащ парцел е бил закупен от кооперацията за към 40 лв. на квадратен метър.

От Министерството на защитата обявиха, че изказванията на Веселин Марешки за продажба на парцели на безценица са спекулативни. Това споделиха от ведомството в право на отговор.

Става въпрос за 4 парцела в София – два магазина и два войскови региона, които са трансферирани на охранителна компания " Моба " ЕООД.

От министерството на защитата прецизират, че парцелите няма да бъдат продадени, а ще бъдат употребявани за образователни центрове за професионално образование, а войсковите парцели ще бъдат преустроени в платени охраняеми паркинг зони.

Срещу тези 4 парцела министерството придобива финансов актив – дялове от капитала на сдружението, на стойност, равна на цената на посочените недвижими парцели на страната.

" Имотите са с отпаднала нужда за Министерството на защитата и все още стопанисването им натоварва бюджета на ведомството с разноски за защита, поддръжка, локални налози и такси и други директни и косвени разноски, без да носят никаква рентабилност ", споделят още в правото на отговор от Министерството на защитата.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР